Regisztráció

Jelenleg üres a bevásárlókosár.

Vásárlás folytatása

A fényből a sötétbe – könyvbemutatóHARSÁNYI LÁSZLÓ könyvét 2020. február 20-án mutatják be a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol a szerzővel GAJDÓ TAMÁS beszélget.

Közreműködnek TÓTH ILDIKÓ és MÁRTON ANDRÁS színművészek.

Időpont: 2020. február 20., csütörtök, 16:00–17:30

Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél utca 16.)

Facebook esemény


A kötetről:


Harsányi László: A fényből a sötétbe
Az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) évtizedei 1909–1950

Az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE), a magyar zsidóság 20. századi történetének egyik fontos szereplője volt. A század első felében a zsidó-magyar kultúra terjesztésében vállalt szerepet, majd részt vett az első világháború alatti hadigondozásban, azt követően a numerus clausus hatásainak enyhítésében. Legnagyobb tette, amely kultúrtörténeti jelentőségű volt, az 1939-1944 közötti Művészakció létrehozása és működtetése volt.

A könyv végigköveti az OMIKE tevékenységének évtizedeit, bemutatja legfontosabb szereplőit. A részletes leírást több mint 100 kép, 600-nál több jegyzet, kislexikonként is használható névmelléklet egészíti ki.

A kötet többek között az alábbi kérdésekre ad választ:
Hogyan sikerült egy többezres taglétszámú zsidó kulturális egyesületet létrehozni a 20. század első éveiben? Volt-e a numerus claususra valamilyen válasza a zsidóságnak? Milyen szerepet vállalt az OMIKE életében a nagyiparos Buday-Goldberger Leó? Hogyan működött az első zsidótörvény nyomán létrejött színészkamara? Mi lett a sorsa a tervbe vett többi művészeti kamarának? Mi volt az OMIKE Művészakciója, és melyek voltak kulisszatitkai?

Harsányi László (1947-) közgazdász, társadalomkutató. Korábban a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, majd a Holokauszt Emlékközpont igazgatója. Az OMIKE történetét nyolc éve kutatja, a témát érintő több publikációja jelent meg az előző években.


A kötetet ide kattintva rendelheti meg.